طب سنتی اسلامیمطالب اسلامی و مذهبی

بررسی خوردن نمک قبل و بعد غذا از دیدگاه طب سنتی و اسلامی

آیا خوردن نمک قبل و بعد از غذا مفید است؟

فواید خوردن نمک قبل و بعد غذا را با بیان احادیثی از امام علی (ع) و همچنین از نظر متخصصان تغذیه بررسی می نماییم؛ و در نظر داشته باشید که در هیچ کاری نباید از حد اعتدال خارج شویم و بهترین کار میانه روی است.

پیشنهاد می‌شود اصلاح مزاج در طب سنتی را نیز مطالعه نمایید.

خوردن نمک قبل و بعد از غذا

امیر مومنان علی (ع): «اِبتدءوُا بِالمِلحِ فی اوّل طَعامِکُم فَلَو یَعلَمُ الناسُ ما فی المِلحِ إختاروُه عَلَی التِّریاقِ المُجرَّبِ» : «ابتدا کنید در اول غذا به خوردن نمک، که اگر مردم بدانند چه خاصیتی در نمک است، هر آینه بر تریاق (بهترین دوای موثر) تجربه شده بر می گزیدند

امیر مومنان علی (ع) می فرمایند: «مَن إبتِداءَ طَعامِه بِالمِلح ذَهَبَ عَنه سَبعوُنَ داء»: کسی که در غذا خوردن ابتدا به نمک نماید، هفتاد مرض از او خارج می شود.

واضح است که نمک به واسطه داشتن اسید، از بهترین دواهای ضدعفونی است، زیرا هیچ قسمی از میکروب‌ها در نمک نمی‌توانند رشد و نمو یا زندگی کنند.

فواید خوردن نمک قبل و بعد غذا
فواید خوردن نمک قبل و بعد غذا

فواید خوردن نمک قبل و بعد غذا

متخصصان تغذیه در مورد فواید استعمال نمک پیش از غذا چنین گفته اند:

۱) دهان محل تجمع شدن انواع و اقسام میکروب‌ها می‌باشد و در اثر استعمال نمک پیش از غذا، این میکروب ها برطرف می شوند.

۲) به دنبال وارد شدن نمک در دهان، غدد اطراف دهان تحریک شده و ترشح آن‌ها زیادتر می‌گردد، به همین دلیل غذا زودتر هضم و برای بلع و هضم نهایی آماده می شود.

۳) وقتی نمک وارد معده خالی از غذا می شود، غده های معده را تحریک کرده و ترشحات زیادی را به وجود می آورد، در این صورت نمک موجب زود بلعیدن و زود هضم شدن غذا بوده و مدخلیت کاملی دارد.

۴) گفته شده که استفاده از کمی نمک پیش از طعام، تحریک‌کننده غدد هاضمه است و در اثر تحریک شدن غدد هاضمه انسان میل به خوردن غذا می‌کند و تولید اشتها می شود؛ پس در این صورت نمک پیش از طعام سبب زیاد شدن اشتها می گردد.

۵) اگر انسان غذایی را بخورد و نمک آن کم باشد و یا در معده ترشحات مواد نمکی اندک باشد، باعث دیر هضم شدن یعنی سوء هضم می گردد، پس در این صورت اگر پیش از طعام نمک خورده شود، جبران این دو ضرر خواهد شد.

۶) اگر در ترشحات معده مواد شیمیایی دیگری زیادتر از مقدار معمول تولید شود (که این هم باعث سوء هضم است)، نمک پیش از طعام بر اثر اسیدی که دارد آن را خنثی و بی اثر کرده و بدین سبب سوء هاضمه را بر طرف می نماید.

۷) مصرف به اندازه نمک، در حل و هضم کننده مواد غذایی که در معده هضم نشده، مؤثر است، زیرا نمک مسهل بی‌آزار و ضروری است و مقدار متوسط آن باعث تحریک کردن قلب می‌گردد. در طب، آب‌های معدنی که مواد نمکی دارند، برای برطرف نمودن سوء هضم تجویز شده است.

۸) روشن است که در ساختمان بدن و خون، مقدار معینی نمک وجود دارد که کمبود آن موجب بروز امراض مختلفی در بدن خواهد شد؛ در این صورت نمک پیش از طعام، وقتی وارد معده می‌شود مقداری از آن را که بدن لازم دارد برای جبران کسری جذب می نماید.

۹) بدن انسان برای برطرف کردن نمک احتیاج به آب دارد و استعمال نمک پیش از خوراک، انسان را مجبور به نوشیدن آب می نماید. این خود سبب ازدیاد «ادرار» شده و بدین صورت «کلیه و مثانه» شستشو داده می‌شود.

۱۰) در اثر خوردن نمک، مقداری آب از منافذ پوست بیرون آمده، و در نتیجه سوراخ‌های تنفس جلدی، پاک و پاکیزه می شوند.

۱۱) در اثر استعمال نمک بعد از غذا [ خوردن نمک بعد از غذا ]، غدد بزاقی تحریک شده و موجب تولید آب دهان می‌شود که نهایتاً انسان آب دهان را یا فرو می‌برد یا بیرون می‌ریزد؛ در این صورت چربی و یا گوشت که میان دندان‌ها و دهان باقی‌مانده به همراه آب دهان برطرف می‌شود.

برای مطالعه بیشتر سخنرانی‌های حکیم دکتر روازاده پیرامون خوردن نمک قبل و بعد از غذا را مشاهده نمایید.

(ارمغان تندرستی ۲، جمشید خدادادی، ص۵۷)

بررسی کلی

امتیاز کل

از فواید خوردن نمک قبل و بعد از غذا هضم آسان غذا و تولید اشتها می باشد که از نظر طب سنتی اسلامی فواید خوردن نمک قبل و بعد از غذا را بررسی نمودیم.

User Rating: ۴.۳ ( ۱۳ votes)

تیم تحریریه دلدادگان

این مقاله توسط اعضای تیم تحریریه دلدادگان منتشر شده است. در سایت مذهبی دلدادگان تلاش می‌کنیم تا انواع موضوعات اسلامی و مذهبی و مطالب آموزنده و جالب دینی را به شما ارائه دهیم.

نوشته های مشابه

‫۷ دیدگاه ها

  1. خوردن نمک قبل و بعد غذا منو تقریبا کچل کرد …

    دوستان کورکورانه از این توصیه های طب سنتی پیروی نکنین
    چون ممکنه کاملا با توجه به مزاج و طبع شما مضر هم باشه
    یا حق

    1. داداش حرف شما درست در مورد مزاج و …
      ولی به نظر من اون نمکی که اونا گفتن با این نمکی که ما می خوریم که معلوم نیست چی قاطیش کردن کلی فرق داشته حتما
      مثل بقیه غذاها که همه شده مصنوعی و هورمونی و تراریخته و …
      حق یارت

    1. انواع مختلف نمک وجود داره
      درصد ترکیبات شیمیایی نمک روی اسیدی یا باز (قلیا) بودن نمک تاثیر داره
      حتی شاید خنثی باشه

  2. به دلیل شوری نمک توصیه شده،ازسخنان امیرمومنان هست،حالابعضی هانطق دیگه ای هست بدردخودشان میخورد.

  3. این توصیه بیشتر برای افرادیست که مزاج بلغمی دارن مفیده
    اول مزاجتون رو تعیین مشخص کنین بعد استفاده کنین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا